Sevärdheter
Nedan följer en del tips på intressanta platser att besöka runt den vackra Ivösjön. Tag gärna hjälp av länken här till kartan över Humleslingan, så får du lättare att orientera dig.


Nord/nordost:
Varggropen, en medeltida fångstgrop nära Skrivarehagen, som nu restaurerats.
Gudahagen, en forntida kult- och begravningsplats från yngre järnåldern.
Humletorkan, en av landets få bevarade humletorkor, där man kan övernatta på vandrarhemmet eller varför inte pröva deras erkänt goda fikabröd.
Västanå järngruva, där man senast bröt järnmalm under första världskriget.
Blistorps kapell, ett vackert, privat gravkapell i Blistorpsdalen.
Småvägarna i Blistorpsdalen och i Vångadalen och för övrigt även på Ryssberget i öster är mycket vackra att köra på, särskilt när bokskogen börjar grönska på våren!

Väster:
Fruktodlingarna på Vångabergets ostsida, öster om Vånga samt på Ivön. Detta är ett måste att besöka i blomningstiden!
Barumskvinnan hittades i strandbrinken invid Oppmanasjön strax norr om Bäckaskogs slott år 1939. Skelettet, som är det äldsta som hittats i Skandinavien finns dock på museum i Stockholm.
Bäckaskogs slott med anor från 1200-talet, där man kan äta en bit god mat eller ta en eftermiddagsfika i slottet eller i slottsparken.
Kjugekull med fint utomhusmuseum och vackra vandringsstigar. Högst upp på det gamla vårdkaseberget en underbar utsikt över Ivösjön.
Ivön med Ivö klack, Ugnsmunnarna och Biskopskällaren. Biskopskällaren är den enda återstoden av den gamla borgen Ivöhus, där ärkebiskop Andreas Sunesson avled år 1228 i vad man då trodde var spetälska, men som i själva verket förmodligen var gikt.

Söder:
Trolle Ljungby slott med sitt Ljungby horn och pipa,
Tosteberga ängar och Gyetorpskärret med sina vackra orkidéer.
Lilla Kungsleden, en vacker vandringsled utmed Skräbeån ner mot Nymölla.
Kustremsan från Långholmarna till Bockaholm i kommunens sydöstra del, där man kan se både udda fåglar och rara växter om man har lite tur.

Öster:
Axeltorpsviken i nordost, där det finns en vacker vandringsled, som går över både vattnet och strandområdet. Här finns både intressanta fåglar och växter.

Traktens kyrkor:
Vånga kyrka, Ivö kyrka, Oppmanna kyrka, Gualövs kyrka, Ivetofta kyrka samt Näsums kyrka.

Här en länk till Humleslingan, där Du finner ytterligare tips på natur- och kultursevärdheter, aktiviteter och boende mm i trakten.

Designat i HtmlEdit 5.1 - din Svenska HTML-Editor!